Hirsala edelläkävijänä golfkenttien robotiikassa


Hirsala Golfin kentänhoito on jo vuodesta 2019 asti hyödyntänyt golfkenttien robotiikan mahdollisuuksia ja toiminut suunnannäyttäjänä koko Suomalaiselle ja kansainväliselle golfkentänhoitoalalle. Robotiikan omaksuminen aloitettiin harjoittelemalla niin sanotusti ’’1. sukupolven’’ laitteistoilla, jotka hyödynsivät rajalankoja ohjauksessaan. Kentällä on yhä muutamia rajalankayksiköitä, mutta vuoden 2024 robottilaivasto koostuu jo pääosin GPS-ohjatuista yksiköistä.

Hirsalan ’’robolaivue’’ kattaa kaudella 2024 100 % väylä ja karheikkoalueista ja uusimpana kehityskohteena olemme siirtymässä robotiikan kanssa myös lyöntipaikka-alueille. Uusitut rustiikkisen tyylikkäät, vanhoista heinäseipäistä Hirsalan kenttähenkilöstön taiteilemat, lyöntipaikan luiskissa, luonnollisen kasvillisuuden puolella sijaitsevat tiimerkit ovat asennettu jo kauden alusta mahdollistaen entistä paremmin pelaajalle mahdollisuuden valita avauslyönnin paikka strategisesti. Tämän lisäksi uusitut ja kierrätysmateriaalista kehitetyt merkkipaalut mahdollistavat robotiikan siirtymisen lyöntipaikkapinnoille ilman häiriötekijöitä!

Intensiivinen leikkuurytmi, hiljaisuus, ympäristöystävällisyys ja marginaalinen hiilijalanjälki perinteiseen hoitokalustoon verrattuna ovat olleet käänteentekeviä tekijöitä siirtymässä. Myös taloudellinen puoli on ollut merkittävä positiivinen muutos kaluston ollessa huoltojen, investointien ja käyttövoiman osalta huokeampaa samalla mahdollistaen kentänhoidon ammattilaisten siirtymisen omaa osaamistaan paremmin vastaaviin toimenkuviin, kuten kentän kehitysprojektien läpiviemiseen, datan keruuseen ja analysointiin, tarkkuutta vaativiin käsin tehtäviin kentänhoidollisiin toimenpiteisiin sekä ympäristönhoitoon. Hirsalassa Master Plania implementoidaan pääosin oman työvoiman avulla!

Hirsalalle ympäristöasiat ja vastuullisuus merkitsevät. Robotiikan hiilijalanjälki on vastaavilla alueilla operoiviin perinteisiin leikkureihin verrattuna noin 90 % ja myös alueen eliöstö ja naapurusto kiittävät hiljaisista ja pölyä tai leikkuujätettä tuottamattomista työmuurahaisista.

Muita robotiikan käyttöönoton hyötyjä tulevat ovat esimerkiksi ilmastustarpeen väheneminen ja tätä kautta myös kuivatuksen sekä kasvuston laadun parantuminen, lannoitustarpeen väheneminen. Hirsala Golf on mukana vuosina 2024 ja 2025 väylällä 11 tehtävässä STERF:n (Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation) tutkimuksessa, joissa mitataan robotiikan vaikutusta kasvualustan tiivistymiseen ja rikkakasvien esiintyvyyteen verrattaessa perinteiseen päältä ajettavaan suurteholeikkuriin. Kokeeseen liittyvät koeruudut voitte tarkkaavaisina havaita väylän 11 yläosassa.

Tavoitteena robotiikan käytöllä on siis kokonaisvaltaisesti kentänhoidon laadun ja tehokkuuden parantaminen. Robotteja aloitamme asentamaan talviunien jäljiltä huhtikuun loppupuoliskon ja toukokuun alun aikana. Hirsala tekee yhteistyötä alan johtavien toimijoiden, Husqvarnan sekä Kress:n kanssa, joten kentällä nähdään uusimpia laitteistoja ja aiempaa suurempia yksiköitä. Suurin muutos tulee kuitenkin olemaan laajentuminen lyöntipaikka-alueille kauden aikana.

Robottien terät vaihdetaan noin kahden viikon välein.


Robotiikka ja golfpeli

Robottien työskennellessä kesäkaudella lähes ympäri vuorokauden ja myös pelien ollessa käynnissä on täysin oletettavaa, että kohtaamisia näiden leikkuuyksiköiden kanssa kentällä tulee. Tässä koottuna kysytyimpiin kysymyksiin vastauksia robottien ja pelaamisen osalta:

  • Mitä tehdä robotti liikkuu sinua kohti?


Robotit on varustettu ultraäänisensoreilla ja ne osaavat tunnistaa esteen edessänsä. Robotti hidastaa, kun kohde on lähestymässä ja jatkaa matkaansa, kunnes ’’hellästi’’ tönäisee edessään olevaa estettä. Kun robotti on osunut esteeseen, kääntyy se toiseen suuntaa ja jatkaa matkaansa. Tätä voi hyödyntää pelaajana esimerkiksi laittamalla bäginsä robotin eteen sen ’’häiritessä’’ ja näin robotti lähtee toiseen suuntaan.

Robotit eivät osaa väistää pieniä, matalia esteitä tai esineitä ja siten vältäthän jättämästä putterin huppua, wedgeä tai muuta tavaraa maahan väylän tai karheikon puolelle, jotta ne eivät vahingoitu!

  • Mitä, jos robotti leikkaa pallosi yli?

Jos näin epäonninen tapahtuma pääsee käymään (todennäköisyys on hyvin pieni, että robotti isolla pinta-alalla operoidessaan onnistuu löytämään pienen golfpallon, mutta toki täysin mahdollista) tekevät robottien pienet partaveitsiterät mahdollisesti golfpallon pintaan hyvin pienet, lähes näkymättömät viillot. Robottien terät antavat ’’periksi’’ osuessaan kiinteään esineeseen ja niillä ei siten ole voimaa rikkoa palloa. Kuitenkin golfsääntöjen puitteissa, näin tapahtuessa ja pallon vahingoittuessa, voidaan pallo vaihtaa kesken pelatun reiän. Pelatun kierroksen jälkeen ilmoitathan tapahtuneesta asiakaspalveluun, jossa kirjataan kyseiset tapahtumat ylös ja keräämme näin arvokasta dataa.

  • Mitä, jos robotti siirtää palloasi, kun pallon lyönnin jälkeinen liike on pysähtynyt?

Pallo tulee siirtää rangaistuksetta sen alkuperäiselle paikalle.

  • Mitä, jos pallosi osuu robottiin lyöntisi jälkeen ollessaan vielä liikkeessä?

Pallo saattaa kimmota robotin kuoresta johonkin suuntaan. Tässä tapauksessa peliä jatketaan siitä paikasta, jonne pallo on päätynyt. Tapahtuma on vastaava kuin, esimerkiksi pallon osuessa sadettajan kanteen.

  • Robotti on jäänyt jumiin tai pudonnut hiekka-ansaan eli bunkkeriin?

Robotit seuraavat GPS rajoja ja pyrimme siihen, että ne leikkaavat mahdollisimman tehokkaasti ja siististi bunkkereiden reunat. Ajoittain robotti saattaa liukkaiden olosuhteiden takia kuitenkin luiskahtaa bunkkerin puolelle. Näin käydessä on hyvin tärkeää, että robotteihin ei kosketa pelaajien toimesta. Leikkurin terät ovat terävät ja robottien sisäinen hälytin reagoi, jos niitä liikutellaan ilman lupaa. Hirsala Golfin huippuammattitaitoinen kenttähenkilöstö on koulutettu ratkaisemaan robottien ongelmia ja kun ongelmakohtia havaitaan, ne korjataan mahdollisimman pian ilmenemisen jälkeen. Robotit myös lähettävät viestejä niiden toiminnasta ja mahdollisista ongelmista etänä, joten kenttähenkilökunnalla on aina ajantasaista tietoa robottien liikkeistä.