Tästä syystä viheriöille tehdään pieniä reikiä kauden parhaaseen aikaan

18.6.2024


Holkki-ilmastus poistaa kasvualustasta tarpeetonta kuitua, luo ilmarakoja, parantaa kuivatusta ja auttaa tuottamaan tiheämmän ja terveemmän kasvuston.


Kenttien ylläpitämiseksi ja laadukkaiden pelipintojen tuottamiseksi välttämättömät kentänhoidolliset toimenpiteet ajoittuvat kasvu- eli pelikaudelle, mikä saattaa aiheuttaa lyhytaikaista haittaa pelaajille ja pelipinnoille. Kesän aikana tapahtuvista hoitotoimenpiteistä pelaajia eniten puhuttavat viheriöiden holkki-ilmastus ja hiekoitus, mutta Hirsalan loppuunasti hiottu ja kontrolloitu viheriönhoitostrategia mahdollistaa erittäin pienen pintavaikutuksen omaavien menetelmien hyödyntämisen.

Holkki-ilmastus tehdään vain 4mm kokoisella holkkitapilla ja ilmastus sen perään 7mm paksuisella umpitapilla. Toinen poistaa orgaanista materiaalia ja toisella on kasvualustaa ilmastava vaikutus.


Holkki-ilmastus pitää tehdä parhaan kasvun aikaan
Usein paras ajankohta tehdä disruptiivisia kentänhoitotoimenpiteitä pelipinnoille on silloin, kun heinän kasvu on kiivaimmillaan. Kasvua voidaan toki kiihdyttää ravinteiden avulla, mutta jos on liian kylmää, nurmi ei yksinkertaisesti kasva. Siksi esimerkiksi holkki-ilmastus kannattaa suorittaa keskellä parasta pelikautta. Hirsalassa tämä tarkoittaa keskikesää. Hirsalassa, niinkuin muuallakin Etelä-Suomessa Juhannus on golfkentille rauhallista aikaa ja tämän hetken hyödyntäminen kentänhoidollisiin toimenpiteisiin on optimaalista ja mahdollistaa loppukauden pelit laadukkailla pelipinnoilla.


Holkki-ilmastuksessa poistetaan ontolla ilmastuspiikillä eli holkilla kuolleista kasvinosista muodostunutta orgaanista ainesta, joka tukahduttaa kasvuston ja estää hapen, ravinteiden sekä veden pääsemisen syvemmälle kasvualustaan.
Kun pelipintaa ja kasvustoa tällä tavalla rikotaan, on hyvin tärkeää sekä pelillisestä että agronomisesta näkökulmasta, että kasvusto korjaantuu mahdollisimman nopeasti. Siksi kentänhoitotöiden ajankohdan huolellinen ja perusteltu valinta on erityisen tärkeää.


Onneksi nykyaikaiset työvälineet, kuten ilmastajat, harjat ja jyrät mahdollistavat sen, että pelipinnat voivat olla erinomaisessa kunnossa jopa jo välittömästi työn valmistumisen jälkeen.


Mikäli holkki-ilmastus ja muut rajut hoitotoimenpiteet tehdään peli- ja kasvukauden ulkopuolella, kasvusto altistuu muun muassa rikkakasvien, levien tai sammaleen invaasiolle, koska se ei pysty korjaantumaan toimenpiteestä riittävän nopeasti.


Työt sujuvat jaetusti etu- ja takaysillä
Ilmastuksia ja muita rajuja kentänhoidon toimenpiteitä pyritään tekemään lähtökohtaisesti pelaajia mahdollisimman vähän häiritsemättä. Usein esimerkiksi ilmastukset tehdään aikaisin aamuyöstä, jolloin pelaaja ei näe kuin maksimissaan työjäljen ilmastuspiikeistä saapuessaan aamulla pelaamaan.


Aikaisen aamun puolesta puhuu myös se, että työt sujuvat silloin paljon tehokkaammin, kun työtä ei jouduta keskeyttämään alvariinsa pelaajia väistellessä.


Kun seuraavan kerran harmittelee pelipinnoille tehtyä toimenpidettä, kannattaa muistaa, että työtä tehdään parhaiden mahdollisten pelipintojen tuottamiseksi pitkällä tähtäimellä. Meidän kentänhoitajien pyrkimyksenä on, että näistä välttämättömistä hoitotoimenpiteistä koituu pelaajille mahdollisimman vähän haittaa.


Ilmastus tehdään keskiviikon aikana etuysillä ja torstaina takaysillä. Tämä vaikuttaa lähtöaikoihin kyseisinä päivinä, mutta ilmastusoperaation viimeisen toimenpiteen, jyräämisen, jälkeen pelipinnat ovat jälleen erinomaiset jo heti samana päivänä!


Janne Lehto MG

Kenttämestari

Hirsala Golf