Kesä valloillaan – luontokartoituksen väliraportti
Hirsalan ympäristö on jo täydessä kesätohinassaan. Kevään ja alkukesän aikana on kartoitettu muun muassa lepakoita, perhosia, kasveja, lintuja sekä hyönteisiä.

Lakka. (Kuva: Mira Kylliäinen)
Lepakoita kuuntelin lepakkodetektorin avulla kesäkuun alussa. Lepakot lentävät yöaikaan pimeällä, joten aika myöhään sain olla liikkeessä. Lepakkodetektori muuttaa lepakoiden ultraäänet ihmiskorvilla kuultaviksi. Detektorissa voi vaihdella taajuutta, jolloin kuulee eri lepakkolajeja. Eri taajuudella ääntelemisen lisäksi ne voi tunnistaa äänen ja elinpaikan perusteella. Kentällä kuulin pohjanlepakon, jonka ääni kuuluu n. 28-30 kHz taajuudella, sekä kaksi vesisiippaa, joiden äänet kuuluvat n. 45 kHz taajuudella. Näin myös vesisiipat saalistamassa lammen pinnalla, mikä näytti muuten todella hienolta!

Valkolehdokki. (Kuva: Mira Kylliäinen)
Lintuja kentän alueella on suhteellisen paljon. Eräänä aamuna auringon noustessa minua tervehti punavarpunen ”Nice to meet you!” -viserryksellään. Alueella on myös hippiäisiä, sirittäjiä, tavi, telkkiä, rantasipi, palokärki, pyy ja monia muita lajeja. Lintuja on mukava havainnoida kentällä ja niiden aamuöiset konsertit ovatkin ihanaa kuultavaa. Aamuiseen konserttiin yhtyy monesti myös kentällä ruokaileva metsäkauris, joka varoittelee minusta tovereilleen. Satuinpa näkemään kentän viereisessä metsässä myös kaksi pientä kauriinvasaa.
Kentällä kasvaa hienoja kasveja. Alueella on jopa suokasveja, kuten lakkaa, karpaloa ja suokukkaa ihan runsaana. Kentällä on myös lehtomaisia alueita, joista on löytynyt esimerkiksi valkolehdokkia, joka on rauhoitettu kämmekkäkasvi. Myös aina niin kaunis ja ihana maariankämmekkä löytyi monelta eri puolelta kenttää.

Maariankämmekkä. (Kuva: Mira Kylliäinen)
Perhosten kartoittaminen on jatkunut kentällä toukokuusta lähtien valorysällä ja kesäkuussa pidimme kentällä myös syöttirysiä kymmenen päivän ajan. Syöttirysät houkuttelevat vähän eri lajia kuin valorysä. Syöttirysät eivät ole koko aikaa kentällä, vaan niillä tehdään noin viisi kymmenen päivän jaksoa kesän aikana. Perhosia on tullut kohtuullinen määrä, lajeja jo useita kymmeniä.
Kesä on nyt parhaimmillaan, kukat loistossaan ja hyönteiset lennossaan. Tästä on hyvä jatkaa projektia eteenpäin!
Teksti ja kuvat: Mira Kylliäinen