Kentänhoitaja Jannen blogi Saksasta
26.6.2014 TERVEISIÄ LOCH LOMONDISTA
Moi taas ja terveisiä Loch Lomondista!
Nyt alkaa olla kolmisen kuukautta takana täällä Skotlannissa ja paljon on ehtinyt tapahtua. Myös parin ensimmäisen kuukauden jatkuva sade näyttää olevan väistymässä edes vähäksi aikaa ja taitaa tänne sittenkin tulla kesä!
Työskentely maailmanluokan kentällä on kyllä tähän mennessä opettanut paljon. Loch Lomondissa suurimpana haasteena on suuri sademäärä, keskimäärin vuodessa 2000mm sadetta! Vertailukohtana Helsingissä noin 650mm vuodessa… Tämä on otettava huomioon kaikessa päivittäisessä työskentelyssämme, ja on ollut hyvin kiinnostavaa seurata kuinka näinkin haastavassa ympäristössä saadaan hoidettua golfkenttä huippukuntoon joka päivä.
Jonkin verran olen ehtinyt kiertämään ja pelaamaan muita Skotlannin lukuisista golfkentistä, kohokohtina mm. Castle Stuart Invernessissä, Dundonald Links, Royal Dornoch sekä tietysti jo kolme kierrosta Loch Lomondissa.
Myös jatkosuunnitelmia on alkanut selviämään ja Loch Lomondin työsopimuksen päättyessä ja Suomen talven ajaksi on varmistunut paikka Woodlands Golf Clubilla, Melbournessa, Australiassa. Odotan innolla tätä uutta kokemusta ja varmasti paljon opittavaa on myös Melbournen hieman erilaisista olosuhteista.
Tähän väliin mahtuu kuitenkin myös mm. Italian Open, European Tourin kilpailu, Torinossa, jonka kentänhoitotiimiin pääsin mukaan viikon ajaksi elokuun lopulla. Loistava mahdollisuus saada kokemusta kentän kilpailukuntoon saattamisesta!
Terveisin,
Janne
**********
23.4.2014 KOULUSTA TÖIHIN
Moi kaikki! Viimeisen kuukauden aikana on ehtinyt tapahtua paljon!
Opinnot siis huipentuivat valmistumiseen St. Andrew’sissä. Mutta ennen sitä saimme valmiiksi viimeisen projektimme, joka oli samalla valmistumistyömme.
Maaliskuun puolivälissä ehdimme myös opiskelukollegani kanssa käydä Virossa kentänhoitokonferenssissa pitämässä esitelmän Winston Universitystä, itsestämme ja tulevaisuudestamme golfalalla. Reissumme kulki myös Suomen kautta ja kävimme muutamalla kenttävierailulla, joista yksi Hirsalassa. Kenttä vaikutti muuten olevan hyvässä kuosissa talven jäljiltä! Mahtava reissu kokonaisuudessaan!
Lähes heti Saksaan paluun jälkeen oli vuorossa lähtö Skotlantiin ja St.Andrewsiin, golfin kotiin! Reissu kulki kuitenkin Lontoon kautta, jossa pääsimme tutustumaan konevalmistaja Jacobsenin Euroopan tehtaaseen. Erittäin mielenkiintoinen läpikatsaus yrityksen historiasta sekä koneiden valmistusprosessista.
St. Andrew’siin päästyämme meitä odotti huoneet Old Course -hotellissa, jossa yövyimme kaikki kolme yötä. Kolme päivää kenttävierailuja ja golfia St. Andrew’sissä, The Dukesissa ja Kingsbarnsissa. Saimme kunnian myös tavata elävän kentänhoidon legendan Walter Woodsin, joka jakoi meille myös todistuksemme yhdessä professori Al Turgeonin ja opettajamme Ian Butcherin kanssa. Reissu huipentui valmistumisillalliseen, ja seuraavana päivänä kaikki olivatkin jo matkalla omiin suuntiinsa, toiset takaisin koteihinsa ja toiset uusiin työpaikkoihinsa. Kuuden kuukauden opiskelujakso tuli siis päätökseensä ja haikeissa tunnelmissa jään kyllä kaipaamaan koko porukkaa. Toivottavasti tapaamme vielä tulevaisuudessa.
Nyt matkani jatkui kuitenkin suoraan Skotlannin toiselle puolelle, jossa odotti uudet haasteet ja Loch Lomond Golf Club.
Tätä kirjoitusta kirjoittaessani olen ehtinyt olla töissä jo kolmisen viikkoa. Mahtavaa palata taas töihin! Paljon on tullut oppia viimeisen puolen vuoden aikana sekä viimeisten kolmen kauden aikana Hirsalassa ja on hienoa päästä soveltamaan teoriassa opittuja tietoja käytännön työhön.
Loch Lomond on maailmanluokan kenttä ja sen kyllä huomaa kaikessa tekemisessämme. Työporukka on loistava ja samoin työolosuhteet. Ainoana huonona puolena on jatkuva sade: ensimmäisen kahden viikon aikana ei ollut yhtään sateetonta päivää. Kesää odotellessa! Uutta oppia tulee kuitenkin joka päivä.
Pääsin myös pelaamaan ensimmäisen kierrokseni Loch Lomondissa ja kierros täytti kyllä kaikki odotukseni. Upea kenttä!
**********
19.3.2014 KIERTELYÄ EUROOPASSA
Kevätlukukausi lähti vauhdilla käyntiin ja siirryimme kentänhoitopuolesta, golfyhtiöiden hallinto-, talous-, markkinointi- ja johtamispuoleen. Tammikuussa saimmekin nauttia mielenkiintoisista luennoista mm. Gregg Pattersonin, CEO Beach Club Santa Monica, ja Jerry Kilby, Kanda Golf, johdolla.
Tammikuun puolella pääsimme myös vierailemaan FC St. Paulin stadionilla ja tutustumaan menestyvän jalkapalloseuran toimintaan. Järjestimme myös opiskelijoiden kesken matkan Tšekkeihin, Brnohon ja Prahaan, osana tapahtumanjärjestämistehtäväämme.
Helmikuun alussa koitti lähtö Portugaliin, jossa edessä oli iso viimeinen kouluprojekti liittyen Portugalin golfin tilaan. Kuukauteen Portugalissa mahtui paljon golfia, opiskelua ja hyvää säätä. Käytössämme oli Lissabonin alueella seitsemän Orizonte Golf -yhtiöön kuuluvaa kenttää, joita käytimme ns. esimerkkinä projektia tehdessämme. Lisäksi apunamme olivat kaikki tähän asti tapaamamme golfalan ammattilaiset sekä golfkentän designin saloihon meidät tutustuttanut Brandon Johnson, Arnold Palmer Design.
Helmikuun lopussa koitti paluu Saksaan, eikä sää täällä ole yhtään sen huonompi kuin Portugalissa vaan golfkausi on täydessä käynnissä. Edessä on vielä projektin viimeistelyä ennen viimeistä palautuspäivää maaliskuun lopulla, ennen St.Andrewsin matkaa.
Kesän suunnitelmat ovat myös varmistuneet ja seuraavat puoli vuotta työskentelen Skotlannissa Loch Lomond Golf Clubin organisaatiossa. Työt alkavat huhtikuussa ja odotan innolla huikeaa kokemusta yhdellä maailman parhaista golfkentistä!
**********
13.1.2014 SYYSLUKUKAUSI PAKETISSA
Viime kirjoituksestani onkin jo hetki, joten paljon on ehtinyt tapahtua ja nyt olisi hyvä hetki laittaa syyslukukausi pakettiin uuden kirjoituksen merkeissä.
Koulutehtävien kanssa painiskelu jatkui koko loppusyksyn ja tehtäviin kuuluivat mm. laaja GEO-tehtävä, josta minulla olikin jo jonkin verran tausta tietoa Hirsalan ympäristötyön ja GEO-sertifikaatin myötä. Myös golfin peluu kuului ohjelmaan ja noin kolmekymmentä kierrosta laskeskelin pelanneeni koko syyslukukauden aikana. Kentät täällä Saksassa ovat yhä auki ja pysyvätkin niin kauan kuin lämpötilat pysyvät plussalla eikä tule lunta. Toivottavasti myös kevätlukukaudella pääsee pelaamaan!
Myös matkustelu on jatkunut ja marraskuun lopussa järjestimme opiskelijoiden kesken huikean matkan Kööpenhaminaan viikon mittaisella lukulomalla. Perus Kööpenhaminan turistikierroksen lisäksi pääsimme vierailemaan ja pelaamaan kahdella kentällä Kööpenhaminan lähistöllä. Hørsholmissa opiskelijatoverimme kotikentällä sekä Københavns Golf Klubilla.
Syyslukukausi päättyi joulukuun puolessa välissä, jonka jälkeen meillä oli kuukauden loma, jolloin pääsin Suomeen moikkaamaan perhettä ja kavereita sekä tietysti käymään vaihtamassa kuulumiset Hirsalassa. Loman ajan tehtäväksi saimme kuitenkin golfkentän rakennusprojektiin liittyvän tehtävän, jossa työtä riitti…
Nyt olen palailemassa takaisin Saksaan, jossa edessä on kiireinen ja varmasti hauska kevätlukukausi. Kevätlukukauden kohokohtiin näin ennakolta kuuluvat mm. helmikuun mittainen jakso Portugalissa sekä valmistuminen Skotlannin St. Andrew’sissä. Odotan innolla kevätkauden alkua ja opiskeluporukan tapaamista.
Hyvää tulevan golfkauden odotusta kaikille ja palataan taas seuraavan kirjoitukseni parissa!
**********
19.11.2013 ENSITUNNELMAT SAKSASTA
Olen Janne Lehto, Hirsala Golfin kentänhoitaja, opiskelija ja golfari. Golfkentänhoitajana aloitin Hirsalassa kolme vuotta sitten ja tänä vuonna suoritin golfkentänhoitajan ammattitutkinnon Lepaalla. Tänä syksynä sain tietää mahdollisuudesta hakea stipendiä uuteen golfkentän johtamista kouluttavaan yliopistoon Winston Universityyn, Saksaan. Innostuin ideasta ja lähetin hakemukseni. Onnekseni pääsin sisään hyvien papereiden ja suositusten ansiosta. Kiitos kaikille hakuprosessia tukeneille!
Tarkoituksena olisi kirjoitella Hirsalan kotisivuille aika ajoin kuulumisia.
WinstonUniversity
WinstonUniversity on uusi golfkentän johtamiseen perustuva oppilaitos Schwerinissä, Pohjois-Saksassa. Oppilaitoksen perustajana ja koulutuksesta vastaavana opettajana toimii Ian Butcher Elmwood Collegesta ja St. Andrew’sistä. Oppilaiksi valikoitui täksi vuodeksi 13 opiskelijaa, kaikki hyvin erilaisista lähtökohdista; Kiinasta Islantiin 12 kansalaisuutta edustettuna, taustaltaan aina ammattilaisgolfarista, markkinointipuolen edustajiin ja kentänhoitopuoleen.
Opinnot perustuvat ”case study” -opintoihin eli joka viikolle annetaan tehtävä, joka on saatettava loppuun tiettyyn aikamääreeseen mennessä. Tämä opetustyyli tuntuu erinomaiselta, sillä se todella laittaa opiskelijan tekemään töitä taustojen tutkimisen kanssa ja tuottamaan valmiin työn rajoitetussa ajassa.
Isona osana opintoja ovat myös monet kokeneet vieraspuhujat mm. huikea Prof. Al Turgeon, jolta opimme paljon, sekä erilaiset tutustumiskäynnit mm. golfkentillä Saksassa ja maaliskuussa vierailu St. Andrew’sissä.
Opinnot kestävät vuoden, puoli vuotta Saksassa, jonka jälkeen puolen vuoden työharjoittelu jollain maailman parhaista kentistä.
Lisää WinstonUniversitystä: www.winston-university.com/
Kentät
WinstonGolf koostuu kolmesta kentästä WinstonOpen, WinstonLinks ja WinstonKranich, yhteensä 45 reikää. Kentät ovat tavallaan luokkahuoneemme, joten myös pelaaminen kuuluu opintoihimme! Molemmat Open ja Links kuuluvat Saksan parhaiden kenttien joukkoon. WinstonOpen on tyypillinen saksalaismaisemaan sopiva puistotyylinen kenttä. WinstonLinks taas on uusi links-tyyppinen kenttä, joka on valittu Saksan parhaaksi uudeksi kentäksi.
Molemmat kentät kuuluvat parhaisiin pelaamiini kenttiin ja ovat huippukunnossa, kuten Hirsalakin!
Ensimmäiset viisi viikkoa ovat nyt takana; tapahtumia, reissuja, kiirettä koulun kanssa ja pelaamista. Aika menee nopeasti kun on paljon tapahtumaa. Kuitenkin ryhmähenki on korkealla ja opiskelu maistuu, kun aihe on kiinnostava! Mieleen painuvimpana kokemuksena tähän mennessä on kahden viikon opiskelujakso Prof. Turgeonin johdolla. Niin paljon tietoa niin lyhyessä ajassa!
Lopuksi haluaisin vielä kiittää kaikkia hirsalalaisia kuluneesta kaudesta! Ja palataan seuraavan kirjoitukseni parissa.