Hirsalan lammista kerättiin palloja vapaasukeltamalla
Hirsalan isosta kasteluvesivarantona toimivasta lammesta kerättiin kesän kuivuuden myötä arviolta 20 000 palloa. Nyt lampi on taas täyttynyt, joten sukelluskalastajat ovat päässeet treenaamaan siinä ja Hirsalan muissa lammissa ensi syksyn EM-kisamatkaansa varten palloja keräämällä. Kysyimme sukeltaja Riku Leimolalta vähän tarkemmin, mistä on kyse.
Keitä olette? Olemme sukelluskalastajia. Sukelluskalastuksessa saalistetaan kaloja veden alla henkeä pidättäen. Kalastusvälineenä toimii harppuuna. Kalastamistapa poikkeaa perinteisestä kalastuksesta paljon, sillä sukeltamalla mennään samaan ympäristöön kalojen kanssa ja opetellaan eri lajien käyttäytimistavat. Monessa maassa lajia sanotaan vedenalaiseksi metsästykseksi, joka kuvaa lajia paremmin. Pallojen kerääjäporukka osallistuu ensivuoden Euroopan mestaruuskilpailuihin, jotka pidetään näillä näkymin Tanskassa tai Italiassa. Lajista parhaan käsityksen saa Facebookista Nordic Spearfishing Community -sivustolta https://www.facebook.com/nordicspearfishing/?ref=bookmarks. Siellä kiteytyy hyvin pohjoismainen yhteistyö.
Miten keräätte pallot? Keräämme palloja sukeltamalla henkeä pidättäen. Keruu tapahtuu käsikopelolla. Toiminta on meille uutta, mutta muutama hyvä idea on tullut, jotta tehokkuutta saadaan parannettua. Toisessa kädessä verkkopussi ja toinen käsi kauhoo palloja pussiin.
Mikä on vaikeinta pallojen keräämisessä? Nollanäkyvyydessä pitää edetä pohjalla käsikopelolla ja kahmia kouraan mahdollisimman monta palloa kerralla. Jossain kohti palloja enemmän ja jossain joutuu kerätä yksitellen. Oman mausteen hommaan tuo vapaasukellus, eli välillä pitää tulla pintaan hengittämään. Perinteisesti palloja kerätään laitesukeltamalla.
Kuinka paljon palloja löytyy? Ammattilaiset sanovat, että hyvästä paikasta saisi 1000-1500 palloa tunnissa. Tähän ei vielä päästy johtuen ensmmäisen lammikon haasteellisuudesta. Pallot olivat uponneena sedimenttiin ja niitä oli hidas kerätä. Noin 400 kpl/h löytyi. Tarkoitus on parantaa. Oikealla paikalla on iso merkitys.
Onko pallojen kerääminen ympäristöteko? Pallojen kerääminen on todellakin ympäristöteko. Pohjalle kertyy paljon palloja, jotka ovat täysin käyttökelpoisia pesemisen jälkeen. Kierrättämistä pitää tehdä aina, kun se on mahdollista. Tässä on hyvä mahdollisuus!
Mihin pallot menevät keräämisen jälkeen? Nyt on tarkoitus kerätä palloja varastoon. Kun varasto täyttyy, myydään pallot yrityksille, jotka pesevät, lajittelevat ja myyvät pallot eteenpäin. Järvipallot ovat noin puolta halvemia kuin uudet vastaavat.
Mihin tarkoitukseen tuotot palloista menevät? Palloja kerätään talkoohengessä sukelluskalastusmaajoukkueelle. Tarkoituksena on rahoittaa maajoukkueen kuluja kilpailureissuilla. Nyt tähtäimessä ovat ensi vuoden EM-kilpailut.

Kuiva kesä 2018 mahdollisti pallojen poimimisen kuivin jaloin. Palloja poimittiin arvioiden mukaan noin 20 000 kappaletta.